wyszukiwarka zaawansowana
Darmowa wysyłkaod 149zł

Olej Monoi 50g

Olej Monoi 50g-
  • - %
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 11,04 zł 12,99 zł 11.04
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Olej Monoi 50g

INCI: Cocos Nucifera Oil, Gardenia Tahitensis Flowe Extract


Olej monoi od setek lat jest sekretem zdrowia i urody egzotycznych wysp Polinezji Francuskiej.

Nazwa „monoi” oznacza „święty olej” – lekko otulając skórę chroni ją przed ostrym słońcem, chłodzi i uspokaja stany zapalne, goi ranki i ślady po ukąszeniach owadów, zapobiega rozstępom w ciąży – a noworodki chroni od pierwszych dni życia i odgania złe duchy.


Olej monoi jest maceratem kwiatów gardenii tahitańskiej (tiare) w oleju kokosowym i łączy ich właściwości pielęgnacyjne.


W oleju kokosowym przeważa kwas laurowy (do 52%), który działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczno a także penetrując w głąb warstwy rogowej naskórka zapobiega odparowaniu wody i jest doskonale tolerowany przez skórę. Działanie nawilżające uzupełniają inne nasycone kwasy krótkołańcuchowe, tj. kaprylowy, kaprynowy i palmitynowy, których zawartość dochodzi do 30%, co czyni olej kokosowy jednym z lżejszych i najlepiej wchłaniających się olejów roślinnych. Olej zawiera ponadto nasycone kwasy długołańcuchowe  (mirystynowy – do 19%), które wiążą wodę oraz najdłużej pozostają na skórze, działają ochronnie, zmiękczająco, przyspieszają gojenie się ranek i najlepiej wśród kwasów tłuszczowych chronią przed odparowaniem wody z naskórka. Niska zawartość kwasu oleinowego (omega-9 – do 8%) sprawia, że olej jest bezpieczny dla skóry dotkniętej grzybicą.  Udowodniono, że olej kokosowy, czyli również olej monoi ma zdolność pochłaniania promieniowania UV odpowiadającą SPF 2 - 8, co czyni go dobrym uzupełnieniem pielęgnacji skóry przez cały rok, zwłaszcza w miesiącach letnich, jednak należy pamiętać, że olej nie zastąpi kremu ze stabilnym filtrem SPF.


Ekstrakt z kwiatów tiare zawiera salicylan metylu, substancję pochodną od kwasu salicylowego o silnym działaniu przeciwzapalnym, sprawdzonym w terapii trądziku.


Wyjątkowe właściwości czynią olej monoi idealnym produktem do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i podrażnionej, suchych i łamliwych włosów, wysuszonych i zniszczonych dłoni i słabych paznokci.

Oprócz właściwości pielęgnacyjnych – olej monoi  ma piękny, kobiecy, kwiatowy zapach, który długo utrzymuje się na skórze i włosach i może zastąpić perfumy.


INFORMACJE O PRODUKCIE

INCI: Cocos Nucifera Oil, Gardenia Tahitensis Flowe Extract

Olej biały-przezroczysty o świeżym, ciepłym, kobiecym kwiatowym zapachu.

Konsystencja lekka, średnio tłusty, wmasowany wchłania się całkowicie. W temperaturze pokojowej zmienia postać ze stałej na rzadką i ciekłą.

Opakowanie: słoiczek z białego plastiku.

Olej można przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.


PIELĘGNACJA SKÓRY


Olej monoi nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, podrażnionej, spękanej, szorstkiej, łuszczącej się i swędzącej. Dzięki wysokim właściwościom nawilżającym ujędrnia i napina skórę zwiotczałą, z oznakami upływu czasu, wygładza zmarszczki. Regularnie stosowany zapobiega rozstępom, wspomaga regenerację istniejących świeżych rozstępów i blizn. Odpowiednie nawilżenie pomaga skórze tłustej uregulować nadprodukcję sebum. Olej monoi dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry po opalaniu.

Znalazł zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej, również w pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt.

UWAGA! Zachowaj ostrożność, jeśli masz cerę trądzikową. Olej monoi wspomaga regenerację podrażnionego naskórka, jednak u niektórych może powodować nasilenie zmian trądzikowych. Reakcja zależy od indywidualnej tolerancji nasyconych kwasów tłuszczowych.


Zamiast kremu

W umytą, jeszcze wilgotną skórę wmasuj kilka kropli olejku aż do wchłonięcia. Olej dzięki lekkiej konsystencji nadaje się do stosowania zarówno na noc jak i na dzień.


Upiększająca kąpiel

Podczas kąpieli do wanny z wodą dodaj kilka kropli oleju monoi. Skóra będzie niesamowicie miękka i nawilżona a piękny zapach ukoi zmysły.


Serum nawilżające

Najprostsze serum nawilżające wykonasz mieszając w dłoni porcję oleju i kilka kropli żelu hialuronowego. Serum przygotujesz łatwo przed każdym użyciem – dzięki temu otrzymujesz produkt wolny od konserwantów.


Olejek do demakijażu

Za pomocą oleju nałożonego na wacik usuniesz łagodnie i skutecznie nawet najoporniejszy, wodoodporny makijaż. Olej monoi doskonale pielęgnuje delikatną skórę wokół oczu oraz brwi i rzęsy.

Uważaj, by olej nie dostał się do oczu – jak każdy tłusty produkt może powodować zamglenie widzenia.


Olejek do masażu

Z pomocą oleju monoi można wykonać relaksujący masaż całego ciała, zwłaszcza zmęczonych barków i szyi - kojący skórę i zmysły.

Kojący zapach tiare nie potrzebuje towarzystwa, ale jeśli chcesz zwiększyć działanie terapeutyczne masażu, możesz dodać kilka kropli ulubionego olejku eterycznego.

Upewnij się, że olejek eteryczny przeznaczony jest do stosowania na skórę!


Egzotyczne perfumy

Olej monoi użyty na skórę lub włosy uwalnia piękny zapach przez wiele godzin.



PIELĘGNACJA WŁOSÓW


Olej monoi nadaje się do pielęgnacji wszystkich rodzajów włosów, zwłaszcza zadowolone będą posiadaczki włosów o średniej i niskiej porowatości. Dzięki działaniu powlekającemu i filtrom UV spowolni proces utleniania się barwnika włosa, naturalnego i sztucznego oraz jego wypłukiwania.


Olejowy kompres

Regularne olejowanie włosów olejem monoi odżywi je i nawilży oraz przywróci im elastyczność i blask. W tym celu na min. 30 minut przed myciem należy wetrzeć we włosy i skórę głowy około 1-2 łyżeczki oleju, następnie umyć łagodnym szamponem jak zwykle.

Zależnie od preferencji włosów możesz zmieszać olej z innym wybranym olejem roślinnym, np. awokado, makadamia, neem.


Dodatek do odżywki do włosów

Dodatek kilku kropli oleju do porcji ulubionej odżywki widocznie zmiękczy i nawilży suche włosy.


Serum wygładzające

2-3 krople oleju wtarte w umyte włosy jak serum wygładzi włosy i będzie uwalniać piękny zapach kwiatów tiare przez wiele godzin.


Dla pływaczek – zabezpieczenie włosów

Przed kąpielą w morzu lub w basenie z chlorowaną wodą nasącz włosy czystą  wodą i namaść olejem monoi – tak zabezpieczone włosy nie będą narażone na jej szkodliwe działanie. Następnie umyj włosy jak zwykle.


PIELĘGNACJA DŁONI I PAZNOKCI


Regularne wcieranie oleju w skórę dłoni zapewni im nawilżenie i regenerację, ochronę i zdrowszy wygląd. Aplikowany na skórki wokół paznokci i paznokcie zapewni im ładny wygląd, wytrzymałość i elastyczność. Jeśli masz paznokcie pomalowane lakierem – wmasowanie oleju w skórki również ma działanie odżywcze. Olej monoi bardzo szybko się wchłania i może zastąpić krem do rąk w codziennej pielęgnacji dłoni.


PIELĘGNACJA STÓP


Regularne używanie oleju monoi w pielęgnacji stóp nie tylko zapewni skórze miękkość i gładkość, wygładzi odciski i przyspieszy regenerację otarć - ale jest jedną z najprzyjemniejszych terapii zapobiegającej przykrej dolegliwości, jaką jest grzybica stóp.


IDEALNE KOSMETYKI Z OLEJEM MONOI


Olej monoi dopiero zaczyna robić karierę jako składnik gotowych kosmetyków. Możesz wykonać własny kosmetyk z tym cennym olejem, korzystając z naszych Organicznych Baz Kosmetycznych lub dodając 5-20% do gotowych kosmetyków drogeryjnych.

 

O oleju monoi pisała blogerka:

http://www.lilinaturalna.com/2014/01/podroze-kosmetyczne-monoi-kwiatowo.html

Mogą Cię również zainteresować

Opinie o produkcie (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl